Perinteisen sienisalaatin saa parhaiten sekoittamalla karvarouskua, haaparuoskua ja kangasrouskua. Sienet pitää ryöpätä (5-10 minuuttia) ja suolata hyvin, vähän reilusti, jotta ei joudu heittämään niitä homeisina pois!

4 dl suolasieniä liotettuna (kylmä vesi, n 12 h, vaihda vettä ja maista suolaisuus - kokonaan suolattomia eivät saisi olla koska maku on erilainen jos joudut lisäämään suolaa.

Kuivaa sienet huolellisesti että ne eivät ole vetisiä, pilko ne

1 isohko sipuli

1/2 omena (Golden Smith)

1 purkki kermaviiliä

1/2 purkki smetanaa

valkopippuria

Sekoita kastike (kermaviili+smetana) sekä sienet + sipuli + pilkottu omena + valkopippuri. Nostele kermaviili varovasti sienten sekaan. Halutessasi etikkaisen maun, lisää varovasti etikkaa tai balsamico-kastiketta. Salaatti saa maustua muutaman tunnin ennen tarjoilua.

Rouskut on laaja helttasienisuku. Tunnistat rouskut parhaiten siitä, että ne vioitettaessa vuotavat valkoista maitiaisnestettä. Rouskulajeja tunnetaan maailmasta yli 300, Suomesta n. 70 ! Parasta rouskuaikaa on elo-syyskuu. Rouskut ovat sellaisinaan kirpeitä, siksi ne pitää ryöpätä. Mustarousku oli ennen suosittu sieni suomessa, mutta joidenkin tutkimustulosten mukaan se on karsinogeeninen, eikä sitä suositella. Kun harjoittelet sienten tunnistamista, paras tapa olisi liimautua vanhemman harrastajan lähistölle, sienet ovat yllättävän erinäköisiä ja värisiä. Sienikirjojenkin kuvat vaihtelevat paljon, siksi netti on oiva tapa varmistaa tunnistus. Tavoitteena voisi olla 1-3 sientä /satokausi.