1 lt viiruvalmuskoita

2 pientä sipulia (kuullota voissa, lisää ripaus sokeria pehmentämään makua)

pätkä purjosipulia 

valkopippuria + suolaa

150 gr palvikinkkua

2 dl kermaa

2 dl juustoraastetta

kukkakaali

 

Paista pakastetut viiruvalmuskat sipulien kanssa, lisää kuutioitu palvikinkku ja juustoraaste ja tarkista maku. Höyrytä kukkakaali melkein kypsäksi.

Laita kukkakaali uunivuokaan, kumoa viiruvalmuskakastike päälle ja pidä kuumassa uunissa kunnes kuorrute on saanut väriä. Pikkulisäkkeenä toimii sokeroitu puolukkasurvos.

Viiruvalmuskan lakki on harmaa, 5-12 cm, säteittäisesti silkkisäkeinen. Jalka on tukeva ja helttojen värinen. Tuoksu on jauhomainen, kasvaa tyypillisesti havumetsissä myöhään syksyllä, siksi se ei ole kovin tunnettu sieni koska vain tosisienestäjät koluaa metsiä lumen tuloon asti. Kannattaa aina maistaa sientä jos on epävarma löydöksestä, koska esim. suopavalmuska muistuttaa viiruvalmuskaa mutta on hyvin pahan makuinen. Viiruvalmuskan läheinen kaveri tuoksuvalmuska, jota kasvaa pohjoissuomessa, ja joka on Japanilaisten suurta herkkua !